Vols treballar al sector editorial però no saps per on començar? :: Guest blogging :: Irene Martínez

M’atreviria a dir que tots aquells que decidim estudiar una carrera de lletres —filologia, estudis literaris, humanitats— em fantasiejat algun cop amb treballar al sector editorial. La mitificada figura de l’editor ens desperta fascinació, intriga i admiració, i potser, fins i tot, ganes de convertir-se en editor. Ara bé, un dels dubtes que més ens atabalen a qui volem treballar al sector és:

Quines són les feines que es poden fer a una editorial? I, com puc començar dins del sector editorial?

No hem d’oblidar que una editorial és una empresa com qualsevol altra i que, per tant, molts dels departaments són similars als de la resta d’empreses: comptabilitat, relacions públiques, comunicació, recursos humans… A més dels departaments d’edició, maquetistes i drets d’autor.

Responen la segona pregunta, al post «::8 orientacions per treballar en una editorial :: escrit per una editora» trobareu 8 passes molt pràctiques que us ajudaran a trobar el camí per on començar la vostra aventura dins del sector!

Jo vaig introduir-me al sector gràcies a unes pràctiques extra-curriculars que vaig fer a GeoPlaneta, segell del grup Planeta que es dedica a la publicació de les famoses guies de viatge de Lonely Planet, a més de fer llibres il·lustrats i de temàtica de viatges, durant l’últim any de filologia. Aquesta experiència em va servir per assentar una base de coneixements de termes editorials (premaquetacions, galerades), i dels processos editorials.

Crec que és tan recomanable no perdre la oportunitat durant els vostres estudis, no només per guanyar experiència, sinó perquè són una bona manera d’introduir-se al sector, de conèixer gent i de demostrar la nostra valia quan comencem.

No em de perdre de vista que aquest és un sector molt dinàmic i flexible, sempre hem d’intentar estar a l’avantguarda de les últimes actualitzacions del sector, de les noves eines que és fan servir per treballar. Algunes de les escoles o cursos que sempre recomano són:

  1. Gremi d’Editors: ofereixen cursos molt interessants, en modalitat online com en presencial, com per exemple, curs per fer infografies, un taller pràctic de drets d’autor, o de marqueting per a editorials. Aquest febrer jo faré el primer curs amb el gremi, un taller d’Editing impartit per la Silvia Querini.
  2. Cálamo&cran: no em canso de recomanar-la a companyes d’estudis i feina. Els materials i el ritme del curs estan adaptats per aquells que treballen, o fins i tot per aquells volen compaginar el curs universitari. Amb ells, he fet dos cursos: Correcció d’Estil, que va ser el curs que em va introduir al sector editorial, i el de Gestió de projectes editorials, que el vaig fer fa un parell d’anys i va servir per assentar els coneixements i els tempos que porten tots els processos del sector. Una de les coses que més valoro d’aquests cursos és la sinceritat amb què parlen de la realitat del sector, cada cop més freelance, i les informacions pràctiques —com una taula de tarifes— que ens proporcionen als alumnes. A més, compten amb una borsa de treball en la qual pengen de manera diària ofertes laborals.
  3. Universitat Oberta de Catalunya: ofereixen un màster d’Edició digital força interessant, en què ensenyen a crear ebooks des de zero i tenen un temari força a l’avantguarda quan es refereix al món digital. També ofereixen diferents postgraus i especialitzacions relacionats amb el sector, com el de Gestió i Màrqueting Editorial.

La realitat del sector és cada cop més freelance, així que si decidim portar aquest perfil —amb les seves virtuts i desavantatges— haurem de fer-nos amb una bona cartera de clients. LinkedIn és una bona eina per contactar i/o recuperar el contacte amb conegudes que treballin al sector. Si parlo des de l’experiència, també he de ser sincera i reconèixer que quan vaig començar a interessar-me pel sector vaig fer algunes correccions gratuïtes per a associacions o revistes d’estudiants, com els textos de la Madrid FilmFestival.

No vull deixar de fer menció a la feina dels agents literaris. Tot i que la seva figura sembla quasi mitològica, he pogut comprovar de primera mà que la seva feina d’intermediaris entre autors i editorials és inestimable, ja que afavoreixen la comunicació entre tots els agents del llibre, i serveixen com a plataforma per a donar a conèixer obres que, potser, no ens arribarien.

Irene Martínez: LinkedIN

La revista Vip Style Magazine em va oferir el primer contacte amb el sector editorial, encarregant-me l’edició i redacció del seu número 15, després va amb el Grup Planeta que vaig acabar d’enamorar-me del sector. Després de diferents experiències com a assistent d’editor a Go Books i com a assistent d’agent literari a Sandra Bruna, he decidit endinsar-me en l’aventura de la comunitat freelance. Actualment, col·laboro amb l’editorial L’Art de La Memòria, fent correccions, traduccions, però també, encarregant-me del pla de màrqueting i comunicació, tot i que encara compagino aquest perfil amb la meva feina a Permanyer Group.

“[…] la labor de un editor literario no consiste en vender productos, sino en descubrir a los mejores escritores de su tiempo y editar libros de la forma más cuidada y exigente posible. Con la esperanza y la obstinación infatigables de convencer a los lectores de que también son necesarios”

Jorge Herralde

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment