18 Llibres sobre tipografia, recomanats per Enric Jardí :: Guest blogging ::

El gran dissenyador Enric Jardí  ens ha elaborat aquesta selecció de llibres sobre tipografia:

 1. Erik Spiekermann i E.M. Ginger. Stop Stealing Sheep & Find Out How Type WorksUna introducció bàsica i divertida a la tipografia.
 2. Phil Baines i Andrew Haslam, Tipografía. Forma, función y diseñoGustavo Gili. Un panorama molt complet i ben il·lustrat. No es basa tant en els consell sinó en explicar tots els aspectes de la tipografia.
 3. Ellen Lupton. Pensar con tipos: Una guía clave para estudiantes, diseñadores, editores y escritores. Gustavo Gili. En la línia del llibre de Phil Baines i Andrew Haslam, però amb una part més pràctica i didàctica.
 4. Ellen Lupton. Tipografía en pantalla. Gustavo Gili. Semblant al llibre anterior de Lupton, en aquest cas més centrat en l’ús en pantalla.
 5. Cinquanta i tants consells sobre tipografia. Nova edició revisada i ampliada sobre com utilizar les lletres. La primera edició d’aquest llibre es va publicar l’any 2007 i s’hi incloïen 22 consells i 22 advertiments sobre tipografia. En aquesta nova edició del llibre més venut sobre com utilizar les lletres, s’ha revisat, actualitzat i matisat algunes d’aquelles recomanacions i se n’hi ha inclòs d’altres de noves, amb el mateix esperit rigorós i alhora lliure d’ofuscacions puristes.

 6. Bob Gordon. Making Digital Type Look Good. Thames & Hudson. Mostres de les lletres en ús, composades per a veure’n difents paràmetres de partició i justificació, amb una breu presentació de cada tipografia.

Disseny i història del llibre

 1. Enric Jardí, Así se hace un libro. Arpa. Un manual per dissenyar tripes de llibres de lectura avui.
 2. Robert Bringhurts. The Elements of Typographic Style. Hartley & Marks. Està centrat en la lletra i l’ús que se’n fa en el llibre i en el que l’autor anomena “etiqueta tipográfica”. En dues dècades ja s’ha convertit ja en un clàssic. Hi ha una vesió en castellà però val la pena llegir-lo en anglès. La part d’escales i proporcions és prescindible.
 3. Warren Chappell i Robert Bringhurts. A Short History of the Printed Word. Hartley & Marks. Aquesta és una revisió del llibre original de Chappell feta per Brinhurst. Hi ha més sobre llibre que sobre tipografia.
 4. Albert Corbeto i Marina Garone. Història de la tipografia. L’evolució de la lletra des de Gutenberg fins a les foneries digitals. Campgràfic. La millor història de la tipografia publicada.
 5. Jan Tschichold. La nueva tipografía. Campgràfic. El llibre que explica el gran canvi en la història de la pàgina. Tot i ser ja un clàssic, no resulta gaire útil avui. Val la però la pena per la part de la història de la tipografia que fa Tscichold i la introducció general del llibre que fa Josep Maria Pujol.
 6. Lewis Blackwell. Tipografía del siglo XX. Gustavo Gili. Un repàs a les lletres del segle XX, les que més fem servir. Molt ben escrit i il·lustrat, tot i que la lletra de lectura és molt petita.

Disseny de tipografies i cal·ligrafia

 1. Karen Cheng. Diseñar tipografía. Jardín de monos. El manual més complet sobre morfologia de la lletra.
 2. Cristóbal Henestrosa, Laura Meseguer i José Scaglione. Cómo crear tipografías. Tipo e. Tres mètodes similars explicats per tres autors en un sol manual.
 3. Gina Serret. Caligrafía con pincel. Ediciones Urano. Un molt bon manual per a iniciar-se a la cal·ligrafia amb pinzell.
 4. Iván Castro. El ABC del lettering: una guía para el dibujo de la letra. Campgràfic. Un manual complet de cal·ligrafia i la retolació.

Altres

 1. Jesús Tuson. L’escriptura. Empúries. Tot i que parla molt poc de tipografia, una molt ben resumida història de l’escriptura, ben contada, com tots els llibres de Tuson.
 2. Otl Aicher. Tipografía. Campgràfic. Reflexions sobre la tipografia i la imatge per part d’un dissenyador remarcable.

Autor: Enric Jardí. El treball professional d’Enric Jardí se centra en disseny editorial, direcció d’art, cobertes per a llibres, identitat corporativa, tipografia i il·lustració. Entre els seus clients hi ha diverses organitzacions i empreses internacionals i nacionals

 

 

 

Enric Jardí. Veintidós consejos sobre tipografía (que algunos diseñadores jamás revelarán) y veintidós cosas que nunca debes hacer con las letras (que algunos tipógrafos nunca te dirán). Actar.

Gina Serret. Caligrafía con pincel. Ediciones Urano.

Ellen Lupton. Pensar con tipos: Una guía clave para estudiantes, diseñadores, editores y escritores. Gustavo Gili.

Otl Aicher. Tipografía. Campgràfic.

Jan Tschichold. La nueva tipografía. Campgràfic

Iván Castro. El ABC del lettering: una guía para el dibujo de la letra. Campgràfic.

Iván Castro. El ABC del lettering: una guía para el dibujo de la letra. Campgràfic.

Cristóbal Henestrosa, Laura Meseguer i José Scaglione. Cómo crear tipografías. Tipo e.

Cristóbal Henestrosa, Laura Meseguer i José Scaglione. Cómo crear tipografías. Tipo e.

Ellen Lupton. Tipografía en pantalla. Gustavo Gili.

2 Comments

 1. Fer 10 de novembre de 2021 at 11:17 - Reply

  Muy interesante este post, una interesante bibliografía elaborada por un genio del diseño gráfico.

  • HelpEditors 10 de novembre de 2021 at 20:58 - Reply

   Si, ideal para compartir y tenerla presente. Gracias por el comentario Fer 🙂

Leave A Comment