8 orientacions de com ha de ser un book-portafoli d’un il·lustrador? :: Escrit per una editora ::

En què es fixa un editor quan rep un book? Què és el que mira i vol una editorial quan selecciona un il·lustrador? Ets il·lustrador i envies books o portafolis i no reps resposta de l’editor? Creus que el teu book pot millorar però no saps com? Per què es selecciona un il·lustrador i no un altre?  Quins elements ha de contenir? Com ha de ser el primer contacte?

Et deixo 8 orientacions escrites des del punt de vista d’una editora. Comenta el que creguis convenient. Es tracta d’ampliar la llista.

  1. Abans de començar a fer el book informa’t a l’APIC. És el millor lloc que un/a il·lustrador/a pot anar. Ofereixen assessorament, cursos, informació pràctica. El centre neuràlgic on es mou tot. Acaben de treure una Guia que és un 10.
  2. Un book és una selecció. Per tant, de tota la feina s’ha d’escollir el més representatiu i no passar més de 10 pàgines aprox. Per exemple si ets un il·lustrador de llibres de text, pots posar: infantil, primària, secundària, etc. A mi m’agrada veure diferents estils i com els personatges evolucionen i que ets capaç de  mantenir la teva essència. És important que no t’etiquietin.
  3. En el cas d’infantil, els editors sempre es fixen amb els objectes de la vida quotidina (per exemple: gerro d’aigua, regadora, sabates, llapis, etc.) i amb la cara dels nens (expressions de la cara que siguin amables i alguns amb les mans). Indispensable que es vegi diversitat i nens i nenes reals: prims, grassos, amb ulleres, alts, baixos, internacionals etc. Aquest punt és important perquè l’editor de seguida s’imagina una colla d’amics o com pot encaixar amb una col·lecció de llibres.
  4. Imatges adequades. Les imatges que seleccionis s’han d’adequar al lloc on les envïis. Vull dir que si envies el book a una editorial educativa i en el teu book selecciones nens jugant el pati, no els facis que es peguin (és lògic, però creieu-me que he vist coses molt surrealistes).
  5. Animacions. En el book també és interessant que es vegi que a part del paper les vostres il·lustracions s’adapten a la pantalla i que sou digitals.
  6. Informació pràctica: sembla una obvietat però no us oblideu de posar les vostres dades: nom i cognom, mail, telèfon, web i xarxes socials i si teniu LinkedIN. Com teniu l’Instagram professional? Bàsic per tal que l’editor us segueixi. Molts editors i esditorials estan a Instagram. A mi particularment m’encanta veure vídeos de com dibuixeu i del procés creatiu (work in progress).
  7. Incloure projectes personals. A mi, aquest apartat em sembla molt interessant  perquè demostra realment el que agrada i la personalitat del professional. Sempre penso que és com dibuixa realment sense passar la “censura del client”.
  8. Escriu un mail creatiu a l’editor quan et posis en contacte per primer cop. Pensa que de mitjana rebem uns 100 mails diaris. En el mail que envïis intenta incloure alguna il·lustració que et representi i el text que sigui breu i original. I sobretot insisteix. Sinó responem és que no podem i el silenci no és un NO. Sempre ens agrada rebre il·lustracions que ens alegrin el dia enmig dels 10o mails. ⚡️

I sobretot. No et desanimis. Autoestima cap amunt!

Han estat uns anys molt durs pel sector i les editorials els costava tirar endavant projectes. Només cal que miris les ofertes que surten al LinkedIn per veure que el sector s’està movent. No és que les teves il·lustracion no agradin és la situació del moment. D’acord?

I si pots mira aquesta entrevista amb el Xavi Ramiro. Segur que aprens alguna cosa nova. Paraula d’editora.

 

Leave A Comment