Sexisme en els llibres?

14 set.

Vaig trobar aquesta meravella de llibre en un calaix: La ardilla hacendosa amb il·lustracions del Juan Ferrándiz, publicat per Edigraf el 1977.  És la història d’una “ardilla muy limpia” que sempre tenia la casa neta i ordenada; en canvi Doña Coneja era molt desordenada.

“Y nunca fue vanidosa, como esposa, de atender a su marido ante todo bien servido. En cambio doña Coneja vivía todo al revés: desordenada madeja de la cabeza a los pies.”

Un dia van fer un concurs a la ràdio que demanava que portessin un “plumero”. I és clar, va guanyar la protagonista perquè tenia la casa com una patena.

Ara sé perquè diuen que no entenem el que llegim. Era el meu llibre preferit…

9 Respostes to “Sexisme en els llibres?”

 1. Meritxell Margarit Setembre 14, 2012 a 8:17 pm #

  Hola, Anna!

  Que bé començar el curs amb els posts del teu bloc! Són sempre molt refrescants, molt engrescadors… i em fan reviure moltes històries personals, gairebé sempre relacionades amb el món de la literatura infantil i juvenil.

  El meu llibre preferit de quan era petita era Tic-tac. Les hores del dia d’una nena, de Mercè Llimona. La primera edició era de principis dels 40, però en van fer una edició en català cap a la meitat dels 70 i, llavors, devia ser quan me’l van regalar els meus pares. Havia perdut el meu exemplar (sempre el duia amunt i avall), però la Mercè Llucià, companya del Seminari de BLIJ de Rosa Sensat, me’n va portar un que havien retirat de la biblioteca de la seva escola perquè estava tan atrotinat com el meu volum perdut. I ara el guardo aquest exemplar, de la mateixa època que el meu, com un petit tresor! Recordo aquest llibre amb molta tendresa i crec que, malgrat els anys, accepta millor una “relectura” que aquest de “l’ardilla”!! 😉 (Per cert, se’n va fer una reedició no fa gaire).

  Aquí et deixo un enllaç amb algunes il·lustracions d’aquesta joia que et comento…

  http://www.bnc.cat/MerceLlimona/tictac.html

  Una abraçada i ben tornada!!

  • annasadurni Setembre 19, 2012 a 7:02 pm #

   Meritxell,
   Prometo posar una entrada al blog sobre aquest llibre. Et pots creure que el vaig recuperar de la meva habitació de Ripoll i me l’he endut a Barcelona? Nosaltres som generació Mercè Llimona sense cap mena de dubte. Um petó

 2. Marta Palomares Setembre 15, 2012 a 8:43 am #

  Anna, jo també el tenia aquest conte! I m’agradava moltíssim també. Però d’aquests troquelats, que aleshores eren populars (baratets i bonics), n’hi havia un d’una pobra noia que a final es casa amb no sé qui, mena de Ventafocs, per entendre’ns, que tenia una coberta espectacular, amb un vestit autènticament de “princesa” que em tenia captivada. El meu conte preferit, però, era un llibre en anglès (vaig educar-me en una escola britànica i tota l’educació va ser en aquest idioma fins als 12 anys), era un sobre les hores. A l’igual que la Meritxell Margarit, aquell llibre sobre uns germans que a cada hora fan una activitat diferent em fascinava. Encara el guardo i encara ara, atrotinat, pobret meu, em provoca la mateixa sensació de felicitat!

  • annasadurni Setembre 19, 2012 a 7:00 pm #

   Gràcies Marta pels comentaris i ser una fidel seguidora del meu blog! Ja es veu ja la teva educació en tots els aspectes. Una abraçada

 3. merce Setembre 18, 2012 a 5:23 pm #

  Eiii Anuska!

  ja, ja, si el temps no perdona! per aqui tenim algunes petites «joies» de la juventut de la mare que et posarien els pels de punta, no tenen desperdici…

  petons,)

 4. Xevi Setembre 18, 2012 a 11:08 pm #

  Jo aquest no l’Havia llegit mai, però tenia el conte del Juan de las habichuelas que tampoc té desperdici…..

 5. Núria Setembre 21, 2012 a 4:59 pm #

  Jo també tenia aquest conte Anna, quins records! I no n’era conscient del seu trasfons, ni molt menys, fins al dia d’avui, Gràcies!

 6. Mònica Setembre 21, 2012 a 6:32 pm #

  Anna! No només va ser el llibre preferit a casa quan erem petites, sinó que encara en tinc un d’igual que vaig comprar fa poc amb aquestes promocions de quiosc…quins records!! La meva mare ens ho comprava i ens demanava CADA dia endreçar la habitació com si fossim “l’ardillita hacendosa”… Vaja records!!!!

 7. Olga Octubre 12, 2012 a 4:27 pm #

  Ostres Anna, Jo també el tenia aquest compte. Ha estat com un flaixbac llegir el teu post.
  Què fort. Mira que n’haurem arribar a llegir d’aquest tipus d’històries que ens intentàven “educar”…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: